Instrument cluster

This is the Forum for all your Citroen Technical Questions, Problems or Advice.

Moderator: RichardW

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Hello everyone
I hope everyone is well and enjoying this weather(although you can't really go anywhere)

Anyway to the question
I have noticed on some Citroen c5s instrument pack the digital speedohmeter is in white and the other information is in orange.
It may not mean anything to some people but I like to know the different options available and how it is achieved
Thank you
Regards
Steve

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19936
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1949

Re: Instrument cluster

Unread post by GiveMeABreak »

If you’re talking about the LCD screen in the instrument panel that can be configured to show the speed, then it’s because there are different LCDs fitted depending on option.

The vehicles with full telematics systems are fitted with colour displays on the instrument panel LCD as they can show navigation directions. So for example the next turning off at a roundabout or the correct lane to get in. These need to be shown in colour as it would be difficult to distinguish info with a limited colour range.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Hi Marc
Thank you!
I was just curious as to why some were white and some are orange
Regards
Steve

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19936
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1949

Re: Instrument cluster

Unread post by GiveMeABreak »

Mine has all sorts of colours which is handy when you need to keep eyes front for multi exit roundabouts which helps you quickly identify the turning with a quick glance at the panel as it keeps all the other info out the way and just gives you what you need to know. Also, if you are navigating, it also brings up the streets and roads so that is very useful when you need to see what road you are on at any time without looking at the full map on the dash display.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Marc does this mean with the right instrument pack and the use of diag box this can be easily converted? I am curious because I know where there is such a instrument pack.
(you may have noticed I like my little gadgets lol)
Regards.
Steve
Last edited by Steveo on 15 Jun 2020, 20:27, edited 1 time in total.

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19936
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1949

Re: Instrument cluster

Unread post by GiveMeABreak »

Err.... not really Steve. If I told you there were about 32 versions of these available up until July 2010 alone, you'll get the picture. Each of these are in colour or monochrome and then are different for the various engine types, Manual / Auto transmission, Stop / Start etc. etc. They changed with different build dates and to facilitate subtle changes.

If you could find the PSA part number of the one, or the VIN of the vehicle it came off, I could probably tell you if it was compatible.

wheeler
Posts: 4093
Joined: 21 Sep 2002, 19:07
x 128

Re: Instrument cluster

Unread post by wheeler »

Just be aware if you swap a panel in that has a higher milage than yours your car will permanently inherit the higher milage.
This would happen the second you plug it in even if you take it back out again.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Thank you gentlemen much Apprieciated the instrument pack has 31000 on it
But I think it is an automatic
Regards
Steve

wheeler
Posts: 4093
Joined: 21 Sep 2002, 19:07
x 128

Re: Instrument cluster

Unread post by wheeler »

That may not be a problem, mines is a manual but you can see the LCD display has all the auto box gear positions on it.
If the milage is lower then you have nothing to loose by trying it? Just remember if you do try it the instrument panel will inherit your higher milage.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Good morning all.
Yesterday I had a good day at my favourite scrap yard.
I managed to source some silver roof rails to replace my black ones and I purchased an instrument pack out of a top of the range C5 estate.
The instrument pack has only 31000 miles on it and I am hoping with a little guidence to fit this to my C5.
I am hoping it will give me the coloured display in the centre of the speedohmeter display
I am aware it will revert back to my original mileage but I would like to know if the donor vehicles Vin number is stored in the instrument pack and if the answer is yes, can diagbox be used to change the Vin to my own?

I managed to get a few spares and upgrades for my car including chrome trims and door cards with the blinds fitted in the rear
The cars grey leather seats were iimmaculate when I left the car but being electrically operated I decided not to purchase them at £120 including vat.
Regards
Steve

wheeler
Posts: 4093
Joined: 21 Sep 2002, 19:07
x 128

Re: Instrument cluster

Unread post by wheeler »

I don't believe the VIN is programmed in the instrument panel, cant think of any Citroen (not including other manufacturers rebadged as a Citroen) that has the VIN in the instrument panel.

A scrapyard charging VAT? that's a first, don't think ive ever even had a receipt from a scrappy :lol:

User avatar
myglaren
Forum Admin Team
Posts: 17674
Joined: 02 Mar 2008, 14:30
x 872

Re: Instrument cluster

Unread post by myglaren »

wheeler wrote:A scrapyard charging VAT? that's a first, don't think ive ever even had a receipt from a scrappy
I was, years ago, for a driveshaft for my GS. Discovered later that there was no VAT on second hand goods.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

Hi
Thank you for the advice I will let you know when I fit the cluster as for the vat here's what goole says on vat on secondhand spares

Do you have to pay VAT on second hand car parts?
If the company is VAT registered they have to charge for it as thet item was part of thier stock, it doesn't matter if it was vat'd before or not, all stock sales will have it added. if they bought it in, they have to account for it leaving. If I sell a second hand part then i charge VAT on it.
Regards
Steve

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19936
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1949

Re: Instrument cluster

Unread post by GiveMeABreak »

Steveo wrote:
13 Jun 2020, 08:36
Good morning all.
Yesterday I had a good day at my favourite scrap yard.
I managed to source some silver roof rails to replace my black ones and I purchased an instrument pack out of a top of the range C5 estate.
The instrument pack has only 31000 miles on it and I am hoping with a little guidence to fit this to my C5.
I am hoping it will give me the coloured display in the centre of the speedohmeter display
I am aware it will revert back to my original mileage but I would like to know if the donor vehicles Vin number is stored in the instrument pack and if the answer is yes, can diagbox be used to change the Vin to my own?

I managed to get a few spares and upgrades for my car including chrome trims and door cards with the blinds fitted in the rear
The cars grey leather seats were iimmaculate when I left the car but being electrically operated I decided not to purchase them at £120 including vat.
Regards
Steve
Steve, have a look at the later posts on this thread for other info relating to the instrument panel:

viewtopic.php?t=65485

The VIN is NOT coded in the Instrument Panel ECU, but as I mentioned in the other thread, options will need to be coded correctly for your specific vehicle.

I would suggest that it is important you get the right one first of all as these changed from build date and are different for the transmission and engines fitted. That's before the configuration is done for the other options.

As for mileage - it will take on the higher of the 2 - either your current mileage or the mileage from the speedo you have bought.

Steveo
Posts: 71
Joined: 31 Dec 2019, 21:05
x 8

Re: Instrument cluster

Unread post by Steveo »

IMG_20200613_122730.jpg
Hi Marc
Please see photograph of cluster
I unfortunately is off an automatic and I'm not sure about the engine size
Regards
Steve