Always wet... HELPS PLEASE

This is the Forum for all your Peugeot Technical Questions, Problems or Advice.

Moderator: RichardW

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

2008 407 sw 1.6 hdi

HELP!!!!
Hello to all and i hope you are all safe.
My friends i really dont know what to do anymore. I love my 407 but its killing me..
I have changed the seals washers studs on the injectors TWICE.
I have changed the valve cover TWICE
There are no leaks on the return pipes or feeding pipe to the injectors.
I finished cleaning all that, went for a drive around 6 miles..ALL IS WET AGAIN???!!!! its smells diesel i dont know if it oil or diesel or both. I know there are so many complains about this problem.
The car pulls perfectly no smoke no lack of power. Only codes refer to glow plugs but the car starts perfectly well and another about egr (its blo...)
SO i dont know what else to do.........

PLEASE HELP

MANY THANKS
BE SAFE

User avatar
white exec
Moderating Team
Posts: 6245
Joined: 21 Dec 2015, 13:46
x 1053

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by white exec »

Dry everything off, run the engine for a short time (until the leak appears) and post a photo, so we can make suggestions.

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

this is how it looks like.....

i have cleaned it . on idle I cant see any leak but after 8 mile drive.....its how it is.

In the picture looks like the injectors are wet on top and around but they arent, its the pic.
Attachments
20200613_092526.jpg
20200613_093241.jpg
20200613_093214.jpg
20200613_092535.jpg

doctle
Posts: 913
Joined: 16 Oct 2014, 12:17
x 198

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by doctle »

Did you check the seals on the leak off pipes

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

The seals are new. and the top of the injectors are dry.

moizeau
Donor 2020
Posts: 994
Joined: 12 Jan 2015, 17:08
x 132

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by moizeau »

Clean it again and wedge the accelerator to 2K rpms (or use a friend) for a few minutes, should replicate a drive.

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

I went to another drive.....i didn't clean it yet...but i had to have another go.....

I notice that the injector 1 or 4? (the one close to the vacuum pump) has some wetness.

So i had the engine rev between 2000 and 2500 for 4 min...But nothing came out, or by the feed or return pipes

4 min i guess it would be enough to see if there was leak there?!! The breeder pipe is dry underneath so i can only guess something wrong with the valve cover???


Once again

Many Thanks

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

BINGO!!!!!
Today after cleanig were the wet was i rap the injectors in paper towels and went for a drive when i return....................
The injector close to the vacuum pump was with the paper towel completely wet in diesel and and everything was dirty again. I dont think its the fuel feeders they are not that tight, If you look at the photo above the injector close to the vacuum pump where the feed pipe is, is not as tight as the others you see more threads, i think thats where the leak is .....
I think i will take it out and use some Teflon tape there......
Below also you can see the paper towel....

Thank you for your help now try to fix it.....without having to buy a new injector
Attachments
20200615_122642.jpg
20200615_122431.jpg
20200615_122429.jpg

User avatar
white exec
Moderating Team
Posts: 6245
Joined: 21 Dec 2015, 13:46
x 1053

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by white exec »

:idea: I like that trick of wrapping the suspected joints - it stops spray/splash confusing things. Hopefully you can tighten or sort the dodgy one.

doctle
Posts: 913
Joined: 16 Oct 2014, 12:17
x 198

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by doctle »

Nice bit of detective work, well done

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

Many thanks
By the way i was told DONT USE TEFLONTAPE!!!!!!
I just hope that the previous owner didn't ruin the thread. This will be a task for the weekend.
Any ideas are welcome

moizeau
Donor 2020
Posts: 994
Joined: 12 Jan 2015, 17:08
x 132

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by moizeau »

Although I've never heard of PTFE being used to seal injector pipes, were you told why not to use it? Maybe in case remnants enter the injector. It's been a well known trick on brake nipples for years. It stops them rusting in place.

Hell Razor5543
NOT Alistair or Simon
Posts: 10752
Joined: 01 Apr 2012, 09:47
x 1068

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Hell Razor5543 »

PTFE tape is resistant to heat. It can continually tolerate 260C, and (for short periods) up to 290C.

Tiago407sw16hdi
Posts: 22
Joined: 28 Nov 2019, 19:34

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by Tiago407sw16hdi »

yes but it brakes apart and it can go inside the injector and damage it

doctle
Posts: 913
Joined: 16 Oct 2014, 12:17
x 198

Re: Always wet... HELPS PLEASE

Post by doctle »

PSA do recommend you change the pipes if they are disturbed.