Diagbox turbo pressure measure

This is the Forum for all your Peugeot Technical Questions, Problems or Advice.

Moderator: RichardW

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

I have diagbox 7.81 and peugeot 307 1.6hdi 80kw.Im interested how to test turbo pressure,and how to see does turbo has normal or lower pressure?Tnx in advance

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19520
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1882

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by GiveMeABreak »

You'll need to run a global test first, then go onto the engine ECU. Once selected and confirmed, you will have a menu from which you can select Standard Parameters or pick your own. Select the most appropriate for what you want.

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

GiveMeABreak wrote:
27 Nov 2019, 02:12
You'll need to run a global test first, then go onto the engine ECU. Once selected and confirmed, you will have a menu from which you can select Standard Parameters or pick your own. Select the most appropriate for what you want.
Tnx but I know where to find it.I mean which parameters are correct,for example how much mbars or psi needs to be for 2000rpm,3000rpm and so on..?

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19520
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1882

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by GiveMeABreak »

There are no tables listed for what the values should be at certain revs, but there are reference values that you can compare with when using standard parameter tests:

In the Air Intake Circuit for example, I have highlighted the readings - see if the reference value changes as the engine increases...
DB Air Intake.PNG

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

Ok tnx,so correct turbo pressure should be same as reference value?At me reference value is always bigger than pressure?

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19520
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1882

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by GiveMeABreak »

If you are concerned about the turbo pressure - you'll really need to check the turbo pressure sensor and turbo position copy sensor readings from the parameters in Diagbox compared with a physical gauge attached to the circuit.

I can only tell you what the sensor voltages correspond to in mbars.

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

800 rpm
Image
3200 rpm
Image

I have changed new electro vacuum valve

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 19520
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 1882

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by GiveMeABreak »

Nice one. Sometimes the filters on these get blocked up and the vacuum is very poor.

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

Tnx for answer so as i understand on second image 3200rpm turbo pressure measured needs to be also 1600?

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

Can somebody tell me how to see is everything ok with MAF sensor with diagbox?Tnx

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 7221
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 375

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by xantia_v6 »

Were the screen-shots above taken with the engine under load, or just free-revving? I would expect an error code for low boost to be thrown if the conditions in the second table persisted for several seconds with the engine under load.

Slobo2712
Posts: 74
Joined: 21 Oct 2019, 07:08

Re: Diagbox turbo pressure measure

Post by Slobo2712 »

xantia_v6 wrote:
29 Nov 2019, 07:18
Were the screen-shots above taken with the engine under load, or just free-revving? I would expect an error code for low boost to be thrown if the conditions in the second table persisted for several seconds with the engine under load.
First screen shot is under load,second is car not drive but with load.I have tested these parameters when driving,they are strange..sometimes turbo pressure is same as reference,and sometimes pressure is higher than reference..Is it possible that catalyst is oil dirty or same thing with turbo part which vacum moves,dont know name..?Tnx