RNEG to RT6 to SMEG+ IV2?

This section is where Audio / Telematics Posts will be placed temporarily

Moderator: RichardW

biohead
Posts: 8
Joined: 12 Apr 2016, 13:30

RNEG to RT6 to SMEG+ IV2?

Post by biohead »

Has anyone on here any experience of retrofitting a SMEG+ IV2?

I'm looking at Android Auto options, so just trying to see exactly what work is needed to install a SMEG+IV2 to a car originally delivered with an RNEG unit. I know it's going to be pricey, but before I start hunting for parts I'm trying to get a feel for what is possible and whether it's worth it.

My C5 X7 was originally delivered with an RNEG unit. I then changed that out for an RT6 - that just meant a new screen and new HU. I could use the existing wiring and nothing else was needed. (I also had a C4 and swapped out the RD4 for RT4 which was a bit more work).

I believe with the SMEG+IV2 it again is a new screen, but this time also a new cable between the HU and screen? Is it just the one cable or are there other wiring mods required (I don't think so)?

My primary concern though is the SMEG+IV2 is a CAN2010 unit - will it even work with my X7? Or do I need to get a CAN2004 specific HU (if such a thing exists?) - which I feel would be like looking for a needle in a haystack :? I'm struggling to find info on the differences between CAN2004 and CAN2010 - just references on a few foreign language sites selling hardware.

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 22618
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2341

Re: RNEG to RT6 to SMEG+ IV2?

Post by GiveMeABreak »

As far as I am aware the SMEG +IV2 will work with a C5 X7 (which uses CAN2004) architecture as the later X7 had touchscreen units available about 2015/16.

Apart from the new fascia (due to removal of physical switches) for some controls and the hardware, you are going to have to pay a sympathetic dealer to configure it and there is a likelyhood this will be a stumbling block. Their systems are set to be able to download ECU software and any necessary system firmware based on their VIN database automatically when the car is hooked up to PSA servers. As your VIN won't contain the SMEG as a fitted option, they won't be able to do this automatically. The BSI cannot be configured to accept a SMEG unit as the options are not there in your existing BSI's software, so it cannot be selected.

The only way I am aware of is to use a VIN from an X7 that was fitted with the system and using a manual configuration to down load the software to the BSI first, then you should be able to configure the BSI with the new SMEG unit parameters and the other areas that need to be set. So whether the dealership will even entertain this is questionable - as if anything went wrong with the BSI during a download attempt it could brick it.

I've only known one other person attempt this in France and he was 'in the know' and has association with a main dealer.

robdevil
New User
Posts: 1
Joined: 19 May 2020, 16:05

Re: RNEG to RT6 to SMEG+ IV2?

Post by robdevil »

Hi. I know it is old post but I need help. Where can I get brown plug for DS5 touch screen? I want to retrofit smeg+ IV2 and this is only one thing I don't know how to connect. i do have video cable but touch screen has additional socket and I'm sure it is power socket. Old screen has different power plug so wiring diagram would be useful as well.

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 22618
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2341

Re: RNEG to RT6 to SMEG+ IV2?

Post by GiveMeABreak »

You probably don't have the correct wiring harness. They are all different.