DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

This is the Forum for all your DS Automobiles Technical Questions, Problems or Advice.

Moderator: RichardW

Megliam10
Donor 2021
Posts: 8
Joined: 08 Nov 2021, 14:53

DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by Megliam10 »

Hi Folks,
so my car gave yp the ghost and I had to be towed home by the AA..

The following info was found by their diagnostics machine. Appreciate if anyone can advise what the cause may be.. Patrolman said ohhhhhhhh, its a can bus comms error only specialised garage will be able to repair this....seriously the codes point to something lol!!!!

Patrol found the following fault code/s:System : Engine control 1 - 9E1 / CR/EDC DCM 3.5 Hybrid Status :P0215 - Main relay. Error Message : Short to +/ground, or open circuit. Error sporadic. Status :U1288 - CAN data bus hybrid. Error Message : Intermitt. loss of message reception. Error sporadic.
Any assistance will be gratefully received.

Cheers
Bob
Hell Razor5543
Donor 2021
Posts: 12486
Joined: 01 Apr 2012, 09:47
x 1673

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by Hell Razor5543 »

Hi, Bob, and :welc: to the Forum. I am sorry that you have had such a sorry story to tell. While I personally cannot offer you any advise I can see that one of the Moderators is also online, and probably can give you a lot more help.
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 28456
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 3478

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by GiveMeABreak »

Hi and welcome.

Here are the fault descriptors that indicate the likely causes. So some further work is required to determine exact cause.
Fault Code: P0215
Description of Fault: Main relay: Poor operation of the relay, the ECU is not being supplied as it should be.

Possibility 1
Engine ECU still supplied for 2 s despite a request for cutting of its supply.

Possibility 2
Loss of supply of the engine ECU for s without a prior request being detected, due to an incorrect value memorised at the following wake-up.

The following conditions have to be met
- Ignition on
- Indicator lamp READY lit/td]
Conditions for Fault to clear: Driving for 5 minutes
Downgrade Modes whilst Fault is active: Problem activating the power unit
Symptoms:
Suspect Areas:
  • Service battery
  • Hybrid control ECU
  • Battery terminals
  • Electrical harnesses
  • Connectors

Fault Code: U1288
Description of Fault: CAN hybrid network: Length error or prohibited value of the frame from the engine management ECU. Communication fault between ECUs detected for 1 secs.

The following conditions have to be met
- Ignition on
- Indicator lamp READY lit
Conditions for Fault to clear: Ignition on
Downgrade Modes whilst Fault is active:
  • Irreversible deactivation of the vehicle cruise control (Need to switch the ignition off and then on, in order to make the function available again).
  • Irreversible deactivation of the vehicle speed limiter (Need to switch the ignition off and then on, in order to make the function available again).
  • Immediate stopping of the motor.
  • Driving possible only in electric mode.
  • Loss of the 4x4 function.
  • Loss of Sport mode.
  • Vehicle speed limited to 30 km/h.
  • Deactivation of the "Stop and Start" function.
  • Vehicle speed limited to 120 km/h.


"SERVICE" warning lamp
Warning lamp STOP
Symptoms:
  • Lack of power.
  • Jerking/stalling (Stopping the vehicle).
  • Cutting of the vehicle speed limiter.
  • Absence of the electric mode.
  • Absence of automatic stopping of the internal combustion engine.
  • Difficulties changing gear.
  • Cutting of cruise control.
Suspect Areas:
  • Hybrid control ECU
  • Engine ECU
  • Electrical harnesses
  • Connectors
Dormouse
Donor 2022
Posts: 1273
Joined: 15 Apr 2021, 14:32
x 271

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by Dormouse »

Reading around other forums for information on my own faults I have found that poor or broken connectors/wiring are common with this scenario. First place to go is the 12v service battery and make sure ALL the connections ( positive and negative) are all sound. There are many of them and it will take time and patience to check them all. Make sure the 12v battery is fully charged. If its present voltage is below 12.2 v, as tested in the car just now, that might be encouraging for a simple fix. The more complex faults range over a wide number of potential components so best to check this first and get back to us.
Megliam10
Donor 2021
Posts: 8
Joined: 08 Nov 2021, 14:53

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by Megliam10 »

Many thanks for the prompt replies guys.. The car starts and immediately shuts down..
I will review all info above and see where it takes me.. Cracking car to drive when it is running correctly.
Cheers
Bob
RPekka
Posts: 8
Joined: 14 Nov 2021, 11:45
x 1

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by RPekka »

Mine developed same problem today. Biggest issue is that the car is in Finland and I'm in Norway. I took my daughter's Picasso to the airport and left the DS for her and now she's out of a car.
I remember that my car did this once in December after getting moist air after a long cold session and now there's been snowing lots in Finland so I suspect a bad contact somewhere.
Did Megliam10's car get in shape and does anybody have tips on where to start spraying contact cleaner. I know about the safety switch on top of the hybrid battery, I will open that and disconnect the 12V power also before going on with any wires.
RPekka
Posts: 8
Joined: 14 Nov 2021, 11:45
x 1

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by RPekka »

Finally got home and on to issue. The belt had snapped. Old belt was 1120 mm in length and a proper one is 1080 mm. Car has had the cam belt changed couple of years ago and I guess they fitted the wrong aux belt there.
rachgoff28
Posts: 1
Joined: 15 Mar 2022, 11:23

Re: DS5 Hybrid 4 Gave up had to be towed home

Post by rachgoff28 »

Hi, have you had any problems since the new belt was fitted? Mine broke down a week ago and it wouldn't start, i took it to the garage and the belt had snapped. I had a new belt replaced and the car was working fine for 2 days and then came up with "engine fault" and "Hybrid system fault: speed restricted". it still drove but i had to put my foot down to get the car moving. When i got to the garage the belt had snapped off again. He advised me to get a new fan belt tensioner which i am just waiting to be delivered. with the new belt the car worked for a day and now is saying the same warnings as above. Thanks :)