Forum Issues March 2nd 2020 - !!Fixed!!

Forum News, Announcements and any issues you're having with the forum

Moderator: myglaren

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 26065
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2992

Forum Issues March 2nd 2020 - !!Fixed!!

Post by GiveMeABreak »

Please be aware that there are obviously some issues with the sever today. Most notable is the slow response at navigating and general submission of posts.

We are aware of the problem, and will be doing what we can at our end to rectify the issue as soon as possible, however it may be hardware related with our hosting service. Once we know we'll advise accordingly.

Apologies in advance.
User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 7908
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 512

Re: Forum Issues March 2nd 2020

Post by xantia_v6 »

We are investigating the problem, but it may well be an external service attack.

Normal service will be resumed as soon as possible.
User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 7908
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 512

Re: Forum Issues March 2nd 2020

Post by xantia_v6 »

The issue has been located and mitigated, but there may be some ongoing disruption for a few days while a permanent fix is found.

In brief, the problem is that our site has been receiving too much traffic and we have exceeded the average load allowed by our contract with the hositing company, and as a result they reduced our CPU capacity by 75%, which was enough to stop the forum software from working in any kind of sensible manner.

I am not sure whether we can tune the site to reduce the load, or negotiate a more suitable package with the existing hosing company, or move to a different hosting company.
User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 7908
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 512

Re: Forum Issues March 2nd 2020

Post by xantia_v6 »

I am running some tests for a few hours which have disabled some forum features. It should not affect most normal operations, and you can continue to use the forum as you find it.
User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 7908
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 512

Re: Forum Issues March 2nd 2020 !!fixed!!

Post by xantia_v6 »

At the risk of jinxing it, the issue seems to be fixed. It turned out that I had left a debug flag turned on during the software upgrade in January, and this was causing the software to perform extra processing, which slowed down page loading and (eventually) upset our hosting company.

This should mean that we won't need to move to a more expensive hosting package for a while yet.
User avatar
white exec
Moderating Team
Posts: 7387
Joined: 21 Dec 2015, 13:46
x 1448

Re: Forum Issues March 2nd 2020 - !!Fixed!!

Post by white exec »

Good news, Mike, that you managed to identify the likely problem.
Yesterday certainly threw up a grinding halt, which is something our busy site isn't used to.
We're fortunate to have your expertise on tap and 'in-house'! So big thanks due.