Car will not start with the Fan belt installed

This is the Forum for all your Citroen Technical Questions, Problems or Advice.

Moderator: RichardW

Jammydodgers
Posts: 8
Joined: 23 Jul 2018, 07:06
x 2

Car will not start with the Fan belt installed

Post by Jammydodgers »

Im really hoping someone can help as this is driving me crazy.

I have a Citroen Dispatch 2 with the DV6 16.HDI engine.
Cam belt broke and it dmaged the rockers and Cam.

New cam and rockers installed and all timed up. Took it out for a test drive and its perfect, however the moment I install the Auxiliary belt the car refuses to start!
If i take the belt back off it runs fine.
Does anyone have any ideas of what it could be? Its not the crank sensor as it runs fine with the fan belt off and its definitely not the timing.

Many thanks
TZDunnit
Posts: 24
Joined: 27 Mar 2022, 17:23

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by TZDunnit »

Do you mean it won't turn over or turns over but won't fire up?
RichardW
Forum Treasurer
Posts: 9916
Joined: 07 Aug 2002, 17:12
x 564

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by RichardW »

Check that something is not seized on the aux belt route - PAS pump / Alternator / tensioner.
Jammydodgers
Posts: 8
Joined: 23 Jul 2018, 07:06
x 2

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by Jammydodgers »

It turns over, but it wont fire up. it will almost catches, but then nothing.
Pas it not seize, new water pump turns freely as does the alternaltor.
Steve Walsh
Donor 2022
Posts: 303
Joined: 25 Oct 2019, 07:20
x 169

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by Steve Walsh »

Try unpluging the small sensing wire from the back of the alternator and trying it
Jammydodgers
Posts: 8
Joined: 23 Jul 2018, 07:06
x 2

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by Jammydodgers »

Ammendment, took the aux belt back off, and it still wont start. was starting perfectly well until i fitted the aux belt.
as before, it turns over fine, almost fires but doesnt.. double checked timing, all ok
RichardW
Forum Treasurer
Posts: 9916
Joined: 07 Aug 2002, 17:12
x 564

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by RichardW »

Is this a stretch belt? Did you turn it backwards when fitting?
Jammydodgers
Posts: 8
Joined: 23 Jul 2018, 07:06
x 2

Re: Car will not start with the Fan belt installed

Post by Jammydodgers »

Solved: When fitting the Aux belt it must have moved the Crank position sensor slighty. re-adjusted the sensor and all fine.