Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

This unit is the RT4 and RT5 system and is made by Magneti Marelli
Main differences between RT4 & RT5 - RT5 has Bluetooth Hands Free, faster Navigation calculation and on C4 & C4 Picasso only, USB ports and a High-Res screen.

Moderator: RichardW

melj
Posts: 9
Joined: 01 Feb 2019, 15:48
x 4

Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by melj »

Navidrive RT4 8.31 update problem, no sound, Mirascripts

Greetings all, new member here,

My name is Mel, I live in Somerset and have a 2008 C5 (X7) Exclusive Tourer, 2.2 Hdi, 173BHP. I have been browsing the forum for some time and resolved various issues successfully so thanks to all the knowledgeable posters who have unknowingly assisted me. This time my searches have not revealed a solution so I am hoping to get some advice.

Some time ago my RT3ev (aka RT4) Navidrive unit stopped working, just showing the message “Please insert upgrade cd”. I purchased an 8.31 upgrade CD and new map discs and with assistance from a knowledgeable friend the upgrade to 8.31 and new maps was successful(ish). The RT4 unit and screen appeared to work perfectly, I could see the track titles playing on the radio, cd and jukebox, I could see the navigation maps and the rear parking sensor display (not front) but I could get no sound from the unit at all. When I turned the volume knob the on screen graphics responded accordingly, but no sound.

My problem appears to be the same as that posted by Scorchy on the C5 Forum back in 2013 so it’s likely that others have experienced it too.
http://www.citroen-owners-club.co.uk/ci ... -recovery/

After the 8.31 update I have no sound, sat nav display between speedo and rev counter just says “Unmapped Zone”, steering wheel list button not functioning. The front 12v cigarette lighter socket is also disabled which happened at the same time but may be coincidental. Scorchy said he altered settings using Mirascripts (but also mentions Lexia) and recovered the sound. I downloaded Mirascripts, burned the files to CD and gave that a try. This worked to some extent as I managed to enable the front sensors again but couldn’t get the sound back. I don’t think my RT4 unit has a separate power amplifier but I tried enabling and disabling that option using Mirascripts but no joy. I also set the CD changer setting to 0 but no other settings appear to be relevant to getting the audio working. The main unit is obviously working and as far as I can tell these units do not have separate power amps so this is not a simple blown fuse. It’s very much a case of so near and yet so far.

I have put up with silent travel for some time now as I didn’t have time to keep trying out different settings. I don’t mind the silence but this means I can’t drown out the X7’s excessive tyre noise but that’s another story! I have now retired so time is on my side and I am going to give it another go. Taking it to a Citroen specialist is not an option as the cost of repairs is disproportionate to the value of a 10 year old 140,000 mile car.

Has anyone used Mirascripts and got their audio working again? If so, how did you do it? Can these settings be adjusted more successfully using a Lexia rather than Mirascripts? Is so, is there an individual or a trusted technician anywhere in the Somerset/ Bristol area that has a Lexia and can assist? Finally, does anyone have any other ideas?

Many Thanks
Mel
RichardW
Forum Treasurer
Posts: 9593
Joined: 07 Aug 2002, 17:12
x 473

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by RichardW »

Welcome along!

I've moved this into the telematics forum.
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

Hi Mel

Several possibilities:

Whenever there is a major firmware upgrade (which the 8.31 is) there are generally residual issues that need resolving. Most of these should be done using Diagbox. Specifically, the Head unit configuration needs to exactly match the car options (don't experiment as this can cause problems not cure them if the wrong parameters are set for a vehicle that does not support the option). Remember these BSIs are also used in Peugeot and DS vehicles and the information is displayed and handled differently, which is why certain options must not be changed.

Going back to Diagbox, the configuration prarameters must be gone through to check they are correct.

If you post up your VIN (it will be automatically masked), I will check what kit you have and from this I can specify the correct configuration options for your car. You can at least check them yourself.

As for Mirascripts, these were written by a chap for the RT* systems to directly changes certain parameters, but are unsupported here, so if you wish to use those, be aware of the potential dangers and of compounding any issues you might have. I can only provide you with the ECU parameters for the RT4 unit with a recommendation for the correct settings for your vehicle.
melj
Posts: 9
Joined: 01 Feb 2019, 15:48
x 4

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by melj »

Thanks Marc,

The VIN number is VF7**************[VIN obfuscated, can be read by forum staff]

Mel
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

Ok, so you have the RT4 (RT5 actually - if your system software begins with '8')

You do in fact have the factory fitted Hi Fi amplifier option too, which is a multiplexed CAN amplifier system made by Philips.

In order to perform the ECU parameter checks and / or configurations, you will need the Lexia VCI interface with Diagbox software and a suitable laptop. Can you confirm you have all this before I post up the configuration info as there is a fair bit. If you don't have the kit, and if you have checked on the members list with kit on the forum willing to help on the link below:

Lexia Owner Link

... then you could always book in to the main dealer and ask them to do this for you (they would charge for diagnostic time). Let me know either way.
melj
Posts: 9
Joined: 01 Feb 2019, 15:48
x 4

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by melj »

Thanks again Marc,

I have been in touch with a member who is willing to help. If you can post the configuration info that would be great.

You say there is a separate Philips amplifier and I have seen a Philips sub-woofer behind a panel in the boot which probably confirms that. Do you know where the power amp may be located? If its accessible I can have a look to see if there is any sign of power to it. There are no thick audio cables out of the head unit and the thin speaker cables appear to be connected directly from the head unit but it could be that CAN systems don't have heavy pre to power audio cables like I was expecting.

Cheers
Mel
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

The amp is hidden behind the dash, and does not have boy racer sized telegraph cables! There are upgraded speakers, a sub in the boot as you have found and it is a fully compatible CAN based amp for PSA systems.

On left hand drive vehicles it is fitted behind the passenger (right hand side) glovebox. I can’t verify location on RHD, but may be similar just reserved.

I wouldn't do anything yet about checking physical connections as it is likely to be configuration related after the firmware upgrade.

I will locate and put up the relevant parameters for you to check shortly, but I have to go through your options line by line and remove the entries that are not applicable, leaving the correct values only for your specific car.
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

Ok, so don't forget to read the advisory section on using Diagbox first of all:

Diagbox Warning
  • After you have connected Diagbox, selected the Citroen, and the Model (C5 X7) and the VIN has been recognised, go to Fault Finding and run a 'Global Test'.
  • Once all the ECUs have been diagnosed, it will return you to the main list.
  • Go down the list until you find the 'Telematics' ECU and select this.
  • From there, you should be presented with several grey menu options.
  • Choose 'REPAIR',
  • Then 'CONFIGURATION'
  • Then 'MANUAL CONFIGURATION'
  • Then 'CONFIGURATION OF THE TELEMATIC UNIT'

    From the Corresponding menu option, select each one in turn and ensure the configuration matches the options I have posted below for each:
Where there is a different setting (that may of been changed by Mirascripts or otherwise), select the parameter, change the value according to the tables below and save the change, repeat for the other entries.

Important! The options in the tables below are in relation to the telematic unit ONLY - they do not relate to options on the car generally.

For example, in the case of the 'Air Conditioning' setting below, this must be set to 'No Air Conditioning'. This does not mean your car has no air conditioning, it means that the specific information is not displayed on the RT5! This is exactly as it must be configured.

If you change anything other than what I have entered here, the data networks will throw a wobbly. I have gone through the correct parameters according to your factory fitted options, as per your VIN.

Configuration of The Customer Options
Parameter To Be ConfiguredValues To Be Configured
Parking AssistancePresent Front And Rear
CD PlayerAbsent
Separate Control KeypadAbsent
Air ConditioningNo Air Conditioning
Under-Inflation DetectionAbsent
Voice RecognitionActivated
Steering Wheel With Fixed Central ControlsPresent
Overspeed WarningDeactivated
Auxiliary Audio InputActivated
Hi-Fi AmplifierMultiplexed Amplifier
Geographical Area Of UseEurope
Linking Of The Volume To The Vehicle SpeedActive
Fader FunctionActivated
AM WavebandActivated
Number Of Radio Aerials2
Locking Of Menu ButtonDeactivated
Wire Airbag ConnectionWith Wire Connection
Display Options
Parameter to be configuredValues to be configured
Retractable displayabsent
Display of the external temperatureActive
Auxiliary video inputActivated

Configuration of the Personalisation Menu
Parameter to be configuredValues to be configured
Display of the "driver’s seat clearance" optionDeactivated
Display of the option "partial opening of windows"Deactivated
Displaying of the "Visual overtaking assistance" optionDeactivated
Displaying of the "Audible overtaking assistance" optionDeactivated
Display of the "triggering of the rear wiping when reversing" optionDeactivated
Display of the "ambient lighting" optionDeactivated
Display of the option "daytime-running lamps"Deactivated
Display of the "automatic headlamp illumination" optionDeactivated
Display of the "assistance lighting" optionDeactivated
Display of the "adaptive lighting" optionDeactivated
Display of the "Automatic secondary brake" optionDeactivated
Displaying of the "Selectivity of the doors (driver’s door or all doors)" optionDeactivated
Display of the "permanent boot locking" optionDeactivated
Display of the option "visual detection of an obstacle in proximity"Deactivated
Display of the option "audible detection of an obstacle in proximity"Deactivated
Configuration of the Jukebox
Parameter to be configuredValues to be configured
Jukebox functionActive
Copy of MP3 CDAuthorised
Copy of audio CDAuthorised
melj
Posts: 9
Joined: 01 Feb 2019, 15:48
x 4

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by melj »

Thanks Marc,

Your comments are spot on too, I would have questioned the selection of no air con when I know that car has it. It defies logic until you limit your thinking to just what the RT4/5 unit is required to display or control. I will just set the parameters as given and see what happens. It will be at least a week before I can get this done so I will probably go quiet for a while.

Much appreciated
Mel
User avatar
osx
Donor 2020
Posts: 659
Joined: 08 Jun 2013, 20:09
x 6

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by osx »

GiveMeABreak wrote:
03 Feb 2019, 14:36

  • After you have connected Diagbox, selected the Citroen, and the Model (C5 X7) and the VIN has been recognised, go to Fault Finding and run a 'Global Test'.
  • Once all the ECUs have been diagnosed, it will return you to the main list.
  • Go down the list until you find the 'Telematics' ECU and select this.
  • From there, you should be presented with several grey menu options.
  • Choose 'REPAIR',
  • Then 'CONFIGURATION'
  • Then 'MANUAL CONFIGURATION'
  • Then 'CONFIGURATION OF THE TELEMATIC UNIT'



Marc - is it possible to email the settings for my C5 X7 as I had to flash the RT4. VIN is VF7**************[VIN obfuscated, can be read by forum staff]

I am not sure if anything else outside the telematics unit has changed - haven't noticed any unusual behaviour.

Thanks
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

I'll have a check
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

Ok, so for your vehicle (OSX only), I have modified the parameters that are different for your vehucle in Red, from those in the previous post.

Configuration of The Customer Options
Parameter To Be ConfiguredValues To Be Configured
Parking AssistancePresent Rear
CD PlayerAbsent
Separate Control KeypadAbsent
Air ConditioningNo Air Conditioning
Under-Inflation DetectionAbsent
Voice RecognitionActivated
Steering Wheel With Fixed Central ControlsPresent
Overspeed WarningDeactivated
Auxiliary Audio InputActivated
Hi-Fi AmplifierAbsent
Geographical Area Of UseEurope
Linking Of The Volume To The Vehicle SpeedActive
Fader FunctionActivated
AM WavebandActivated
Number Of Radio Aerials2
Locking Of Menu ButtonDeactivated
Wire Airbag ConnectionWith Wire Connection
Display Options
Parameter to be configuredValues to be configured
Retractable displayabsent
Display of the external temperatureActive
Auxiliary video inputActivated

Configuration of the Personalisation Menu
Parameter to be configuredValues to be configured
Display of the "driver’s seat clearance" optionDeactivated
Display of the option "partial opening of windows"Deactivated
Displaying of the "Visual overtaking assistance" optionDeactivated
Displaying of the "Audible overtaking assistance" optionDeactivated
Display of the "triggering of the rear wiping when reversing" optionDeactivated
Display of the "ambient lighting" optionDeactivated
Display of the option "daytime-running lamps"Deactivated
Display of the "automatic headlamp illumination" optionDeactivated
Display of the "assistance lighting" optionDeactivated
Display of the "adaptive lighting" optionDeactivated
Display of the "Automatic secondary brake" optionDeactivated
Displaying of the "Selectivity of the doors (driver’s door or all doors)" optionDeactivated
Display of the "permanent boot locking" optionDeactivated
Display of the option "visual detection of an obstacle in proximity"Deactivated
Display of the option "audible detection of an obstacle in proximity"Deactivated
Configuration of the Jukebox
Parameter to be configuredValues to be configured
Jukebox functionActive
Copy of MP3 CDAuthorised
Copy of audio CDAuthorised
User avatar
osx
Donor 2020
Posts: 659
Joined: 08 Jun 2013, 20:09
x 6

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by osx »

many thanks Marc

Are you able to export the complete configuration as I am sure it come handy at some point (only if its something that can be done with one click and doesn't take much of your time)?

Nik


PS Interestingly I could not see some of the settings in Diagbox (I think one was number of antennae) in my car or Mel's X7.
User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 25167
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 2781

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by GiveMeABreak »

The info can be accessed in several places, but easiest for this parameter is after you do a global test, go into the Head Unit ECU (you should be able to work it out from the symbols next to the ECUs listed) and into configuration, manual configuration. It should be there. I don't have this in an easily accessible format, which is why I type it out on the Forum manually.
User avatar
osx
Donor 2020
Posts: 659
Joined: 08 Jun 2013, 20:09
x 6

Re: Navidrive RT4 8.31 update, no sound, Mirascripts

Post by osx »

I meant the configuration for the other ECU's (engine, suspension etc) :)

Checked the settings for Telematics and they were correct. Interestingly Mel's X7 displayed more information on the screen (mpg, etc) which I cannot see in my screen. Could it be a different screen resolution (low vs high). Navidrive version 8.31 in both cars.