Forum outage 05/07/2016

Forum News, Announcements and any issues you're having with the forum

Moderator: myglaren

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 5407
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 189

Forum outage 05/07/2016

Post by xantia_v6 » 05 Jul 2016, 14:45

The forum has been down for a couple of hours due to a database cache file corruption.

I don't know what caused it, and I have only taken the minimal steps to rebuild the cache at this time.

If the problem recurs, I will need to do a more complete cleaning of the database itself, but would rather not do that today.
0

User avatar
CitroJim
A very naughty boy
Posts: 41569
Joined: 30 Apr 2005, 23:33
x 945

Re: Forum outage 05/07/2015

Post by CitroJim » 05 Jul 2016, 15:05

Mike, a big thanks for all your hard work on this today, excellent work..

I guess I was very lucky when a similar problem happened yesterday afternoon and I was able to get away with just restarting the daemon!
0

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 5407
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 189

Re: Forum outage 05/07/2015

Post by xantia_v6 » 05 Jul 2016, 17:03

I took the forum down again for some more maintenance. I have now 'cleaned' the database data files.

Lets see if it behaves itself.
0

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 9301
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 712

Re: Forum outage 05/07/2015

Post by GiveMeABreak » 05 Jul 2016, 17:04

xantia_v6 wrote:The forum has been down for a couple of hours due to a database cache file corruption.
I don't know what caused it, and I have only taken the minimal steps to rebuild the cache at this time.
If the problem recurs, I will need to do a more complete cleaning of the database itself, but would rather not do that today.


Aahh back up - ignore email Jim - just noted the Thread Title says 5/7/2015 Mike :-D
0

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 5407
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 189

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by xantia_v6 » 05 Jul 2016, 17:07

I have not restored the wiki yet, as I have some other maintenance to do on that tomorrow (or Thursday).
0

Hell Razor5543
NOT Alistair or Simon
Posts: 8188
Joined: 01 Apr 2012, 09:47
x 453

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by Hell Razor5543 » 05 Jul 2016, 17:20

Erm, I lost access to the forum for about an hour just now.
0

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 9301
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 712

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by GiveMeABreak » 05 Jul 2016, 17:21

xantia_v6 wrote:I have not restored the wiki yet, as I have some other maintenance to do on that tomorrow (or Thursday).

Wasn't being picky Mike re the 2015 in the thread - just went there to see if there were any issues and initially thought it was an older post until I saw Jim's post dated 5/7/16! :wink:
0

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 5407
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 189

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by xantia_v6 » 07 Jul 2016, 14:05

The server was still having issues this morning, but I think I found a problem relating to a (semi-) automatic software upgrade of the database service that happened last week. I have reverted to the old version of that package, and crossed my fingers.
0

User avatar
CitroJim
A very naughty boy
Posts: 41569
Joined: 30 Apr 2005, 23:33
x 945

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by CitroJim » 07 Jul 2016, 14:15

Thanks Mike, excellent :D

xantia_v6 wrote:and crossed my fingers.


Mine are too, plus everything else!
0

Gibbo2286
Posts: 2803
Joined: 08 Jun 2011, 18:04
x 276

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by Gibbo2286 » 07 Jul 2016, 14:52

I don't know if this helps but it's what came up this morning when I tried to log in.


General Error

SQL ERROR [ mysqli ]

Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) [2002]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
0

User avatar
xantia_v6
Forum Admin Team
Posts: 5407
Joined: 09 Nov 2005, 23:03
x 189

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by xantia_v6 » 07 Jul 2016, 14:57

Yes, that was the symptom of the database service randomly crashing and restarting itself.
The version that was installed by the software updater last week was definitely wrong, so I hope that it will now be stable again.
0

Hell Razor5543
NOT Alistair or Simon
Posts: 8188
Joined: 01 Apr 2012, 09:47
x 453

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by Hell Razor5543 » 07 Jul 2016, 17:14

Obviously that database was a final product from the Rover factories, if it could crash by itself. I had that error a few times as well. If you have a Citroen version installed do make sure to leave one small problem in it, otherwise it will get confused with being fully functional and crash anyway. :-D
0

User avatar
CitroJim
A very naughty boy
Posts: 41569
Joined: 30 Apr 2005, 23:33
x 945

Re: Forum outage 05/07/2016

Post by CitroJim » 07 Jul 2016, 17:24

Hell Razor5543 wrote:Obviously that database was a final product from the Rover factories, if it could crash by itself. I had that error a few times as well. If you have a Citroen version installed do make sure to leave one small problem in it, otherwise it will get confused with being fully functional and crash anyway. :-D


:lol:

MySQL is definitey a Citroen database as when it works it is brilliant but when it doesn't it can be a bit or a ********* :wink:

Luckily the not working time is often very, very small. That differentiates it from a Rover... That's Microsoft SQL Server :twisted:

I know only too well - it's how I earn my money....
0